Mali i veliki servis

Veliki servis i mali servis automobila su za veliki broj vozača put u nepoznato. Svako zna da nakon određenog perioda upotrebe, ili pređenog broja kilometara, mora u najmanju ruku proveriti, a često i zameniti neke delove na kolima.

Svaki proizvođač daje u uputstvu, koje ide uz servisnu knjižicu, smernice, kada bi trebalo da odradite koji servis, i nakon koliko pređenih kilometara da proverite neke od važnih sklopova i uređaja na automobilu.

Koji auto delovi se zamenjuju u malom, a koji u velikom servisu auta? |  Auto na Dlanu I Auto Magazin Nove Generacije

MALI SERVIS

Mali servis se vrši jednom godišnje ili kad pređete određeni broj kilometara. Predjeni broj kilometara varira. Neki rade mali servis kad pređu 10, 15, 20 hiljada kilometara, a neki na mnogo više.

Mali servis automobila najčešće obuhvata:

Proveru svih delova vezanih za bezbednost automobila (kočnice, rashladna tečnost) Proveru rada motora i elektronike Zamenu motornog ulja Zamenu filtera (ulja, vazduha, kabinskog i filtera goriva)

Bitno je da kad radite mali servis pitate vašeg majstora da li još nešto treba da se zameni ili popravi. Tako će vaša kola biti potpuno sredjena i spremna za voznju.

Cena

Cena malog servisa je izmedju 80-100e, u zavisnosti kod kog servisera idete i od vašeg samog automobila.

Svakako ako budete posetili najbolju sportsku kladionicu. Ova cena će vam biti smešna. I sve će vam proći lako kao mačiji kašalj.

Blog / Veliki i mali servis - AC Maja

VELIKI SERVIS

Veliki servis je mnogo ozbiljniji i komplikovniji od malog. Jer više delova moraju da se menjaju i radovi su veći. Samim tim veća je i cena.

Veliki servis se radi posle odrednjenog broja predjenih kilometara.Prvi, fabrički ugrađeni delovi su po pravilu kvalitetniji i izdržljiviji od onih koje ćete kasnije staviti.

To je nepisano pravilo čak i kada servis vršite u ovlašćenom servisu sa originalnim delovima. Tako da period između dva velika servisa može biti i znatno kraći.

Pomoću google reklamiranja možete naći najbolje ovlašćene servisere. Koji su sigurni i vaš automobil biće u najboljim rukama.

Veliki servis najčešće obuhvata:

Zupčasti kaiš PK kaiš Španeri Pumpa za vodu Kočnice i ulje menjača (ako je predviđena zamena) Test akumulatora Svećice Silen blokovi i amortizeri (provera stanja)

CENA

Cena je izmedju  200 – 450e, nakon pređenih 60. 000 – 90. 000 km odnosno nakon 5 godina.

Ako ne zelite da se cimate i da vodite auto na servis i trošite pare. Postoji jeftin rent a car u kojem su automobili redovno servisirani i nećete imati ni jedan najmanji problem.

Servis automobila, servis automoila beograd, servis automobila cena, servis  automobila popusti

15 thoughts on “Mali i veliki servis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *