Šta znači “Konjskih Snaga”

Jedinica “konjske snage” u suštini predstavlja jačinu nekog motora. Predstavlja snagu koju jedan motor može da proizvede. U suštini na neki jednostavno objašnjen način – konjske snage su mere otprilike koliko neki auto može brzo da ide. Što više konjskih snaga ima – brže će da dostigne neku brzinu. Ako auto A ima 20 konjskih snaga, a auto B ima 50 konjskih snaga – auto B će brže da ide.

Konjske snage su ključne za brzinu

Ali naravno, brzina nije jedina stvar na koju broj konjskih snaga utiče. Tu je i ubrzanje, koje predstavlja takođe ključnu komponentu automobila. Danas se ubrzanje uglavnom meri po tome koliko neki auto može brzo da razvije od 0 do 100 kilometra na sat. Što auto generalno ima više konjskih snaga, brže može da razvije tu famoznu brzinu – sto na sat. To predstavlja jednu od ključnih mera za auto trke, pogotovo za krivudave terene gde se mora često kočiti, pa što neki auto može brže da razvije brzinu, to bolje po njega.

Brzinomer

Vozila koja vidite kod nas u gradovima uglavnom nisu za trke. Auta koja možete kod nas kupiti polovna ili rentirati kola za svakodnevnu vožnju nemaju ubrzanje koje može osvojiti trku. Uglavnom su automobili koji se koriste za trku “nabudženi” i tako im je DRASTIČNO povećanja kubikaža, kao i broj konjskih snaga. Samim tim što imaju veći broj konjskih snaga su i brža. Trke automobila spadaju u sport, i na njih se možete takođe i kladiti u sportskoj kladionici na vaše favorite. Mnoge od tih trka su svetski poznate. Tako da u slučaju svakodnevne vožnje, konjske snage vam i nisu toliko bitne kada se vozite po svakodnevnoj gužvi. Ali čim izađete iz gužve i stanete na stazu – konjske snage i te kako dolaze do izražaja.

Konjske snage su presudne u trkama

U današnje vreme, automobili su svuda. Na društvenim mrežama, Google reklamama, bilbordima, radio stanicama, itd. A opet posle svega – iznenađujuće je koliko su oni JAK deo naše svakodnevice, a koliko mi zapravo malo znamo o njima. Iz tog razloga se nadamo da smo Vam na ovaj način, bar malo približili neku osnovnu meru efikasnosti vozila – konjske snage.